Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małopolski krupnik jaglany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina z kością 50 dag
udka z kurczaka 2 szt
włoszczyzna
kasza jaglana 20 dag
ziemniaki 40 dag
śmietana 1 szkl
żółtko surowe 1 szt
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
ziele ang 2-3 ziarna
pieprz 2-3 ziarna
cebula
woda 2 litry
grzyby suszone 4-5 szt
natki pietruszki posiekana 3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Małopolski krupnik jaglany

Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na 2-3 godz. Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanka zimnej wody i ugotować z dodatkiem masła. Mięso wołowe włożyć do 2 litrów wody wraz z liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać umyte udka kurczaka, namoczone grzyby ( i wodę, w której się moczyły), cebule, włoszczyznę, gotować razem na niewielkim ogniu ok. 40 minut, po czym wywar przecedzić. Obrane z kości miękkie mięso pokroić w kawałki, grzyby w paseczki, jedna marchewkę w plasterki. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, zalać przecedzonym wywarem, gotować około15 minut, dodać mięso, kaszę, marchewkę i grzyby, dokładnie wymieszać, gotować razem 5-7miut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć rozkłóconą z żółtkiem śmietaną, podgrzać (nie gotować). Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak