Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pomarańczowy z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 5 dag
cukier waniliowy 4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 20 dag
śmietan fix 2 op
śmietana 36% 500 ml
cukier puder 4 łyżki
skórka otarta z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczow 4 łyżki
wiórki kokosowe 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy z bitą śmietaną

Żółtko utrzyj z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę żółtkową delikatnie wymieszaj z pianą i obiema mąkami przesianymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 45min w 180stC. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 części. Śmietankę schłódź i ubij ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cukru waniiowego. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki skórki kandyzowanej. Połową kremu przełóż krążki biszkoptu, resztą posmaruj boki i wierzch torta. Na wierzchu na kremie nożem odciśnij kratkę i ozdób resztą skórki pomarańczowej. Brzegi obsyp wiórkami. Tort wstaw na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak