Sposób przygotowania

Z przesianej, mąki, jajka, żółtka i wody zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aby \"odpoczęło\".


Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać.


Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Połowę placka posmarować białkiem, ułożyć po 1 łyżeczce farszu, robiąc odstępy 3-centymetrowe. Przykryć drugą połową placka, palcami docisnąć ciasto, radełkiem wyciąć kwadraty, z nadzieniem w środku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.


Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować ravioli porcjami, ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem i gęstą śmietaną.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Apetyczne.
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    dziękuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    ślinka leci :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, ale wygląda apetycznie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    skusze sie
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Fajny pomysł na pierogi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszą być smaczne
  • 9
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ja nie jestem specjalną fanką kaszy gryczanej, ale w tych pierożkach bardzo mi ona odpowiada.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    smacznie wyglądają:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    bardzo apetyczne
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oj, zjadłabym....
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    świetne
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetne takie domowe, a radełka nie mogę spotkać w żadnym dużym sklepie chyba za słabo szukam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ciekawy pomysł i super efekt
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ale Ty masz zdolności! podziwiam,podziwiam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Piękne.
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ładnie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    bardzo ciekawe,z kaszą jeszcze nie jadłam:)
  • 3
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    mmm bardzo lubię kaszę gryczaną, więc na pewno by mi smakowało
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne jedzonko
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszności,moje smaki
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Farsz w tych pierożkach przypomina mi pewną wschodnią potrawę, którą moja Babcia wspominała z sentymentem, opowiadając o czasach dzieciństwa i młodości w Tarnoplu :) Kasza gryczana, twaróg i ziemniaki, a do tego usmażona cebulka + ew. zrumieniony boczuś - wyrobione na zwartą masę i upieczone w piekarniku :) Uwielbiam ten smak :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    @Habibi Cuisine, nasze rodziny pochodzą z tych samych stron, potrawa o której piszesz u mnie w domu znana jest pod nazwą klops z kaszy i ma składniki niemal dokładnie takie same jak w tych pierogach. Kuchnia kresowa jest niezwykle prosta i smaczna dlatego często do niej sięgam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    gratuluję pomysłowości

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !