Sposób przygotowania

Imbir kroimy w drobną kosteczkę i wraz z gomasio posypujemy krewetki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie w moździerzu ucieramy płatki migdałowe, aby „rozpadły się” na mniejsze kawałki. W oddzielnej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sok z limonki (można sok też rozmieszać z odrobiną wody). Krewetki moczymy wpierw w jajku, następnie obtaczamy w migdałach i wrzucamy na rondelka na mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy kilka minut, aż krewetki wypłyną, a migdały zaczną się rumienić. Podajemy polane sosem (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/116526/sos-miodowo-sojowy.html). Można również nie polewać sosem, a krewetki tylko w nim maczać.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    lubię krewetki, ty zostawiasz ogonki?
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zależy od sposobu spożycia. Jeśli je dodaję do sałatek, tortilli czy gdzieś, gdzie nie mam bezpośrednio do nich dostępu to ogonków się pozbywam. Natomiast w innych przypadkach zostawiam, a potem w trakcie jedzenia osłonkę ogonka zostawiam. W tym daniu trzymałem akurat krewetki za ogonki i maczałem je w sosie. Ogonków oczywiście w żadnym wypadku nie spożywam
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    mmmm, ale bym zjadla ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ależ znakomite te krewetki;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    nie potrafię zmusić się do zjedzenia krewetek, ale mój mąż uwielbia, muszę mu podsunąć ten przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    ciekawi mnie jak smakują
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    super przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !