Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z serkiem mascarpone i owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka agrestowa 2
woda 1/2 szklanki
maliny świeże 1/2 kg
cukier 1 szklanka
likier passoa 100 ml
biała czekolada 100 g
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 1 szklanka
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z serkiem mascarpone i owocami

Galaretki rozpuścić w wodzie i ostudzić. Oczyszczone owoce zmiksować z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać galaretkę i passoa. Przetrzeć przez sito, odstawić na godzinę. Gdy mus zaczyna tężeć znów zmiksować. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Schłodzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Wstawić do lodówki na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na gorącej patelni na złoty kolor. Można dodać brązowy cukier, jednak ja z tego zrezygnowałam. Do pucharków włożyć krem czekoladowy, następnie mus owocowy (lub odwrotnie). Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 28.10.2011 21:49
super
Grażyna13 24.08.2011 13:46
Super deser :)
ilka_86 14.08.2011 09:14
piękny deserek
PaniMISIOWA 25.05.2011 21:44
wspaniale wygląda
suzana 12.03.2011 08:41
wyśmienite
halinka1011 12.03.2011 08:07
świetny przepis
aguus 12.03.2011 07:47
Wyglądają pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak