Sposób przygotowania

Kapustę obieramy z niezdrowych liści i wykrawamy głąb. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, wkładamy kapustę i po chwili zdejmujemy wierzchnie liści, odkładamy na talerz, po kilku minutach czynność powtarzamy, aż zdejmiemy wszystkie nadające się do gołąbków liście.
Jednocześnie zagotowujemy w drugim garnku ok. 4 litrów wody i wsypujemy opłukany ryż. Mieszamy i gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy na dużym durszlaku, po czym przesypujemy do miski, w której będziemy doprawiać.
Mielimy ½ kg mięsa wieprzowego i ½ kg wołowiny. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy na oleju.
Do miski z ryżem dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażoną cebulkę, dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy próbując ostrość, w razie potrzeby posypujemy czarnym pieprzem dodajemy 1 łyżeczkę wegety i soli do smaku. Na każdy liść nakładamy farsz tak aby można go było swobodnie zwinąć a boki docisnąć do środka, by się nie rozsypał.
Duże naczynie w którym będziemy gotować gołąbki. Wyłożyć podartymi liśćmi. Układamy gołąbki jeden przy drugim ciasno co najmniej dwie warstwy wierzch również przykryć liśćmi. Wlać co najmniej ½ litra wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    smacznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    ja robie golabki z kapusty wloskiej, ale musze sprobowac tez z bialej :)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    uwielbiam gołąbeczki
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    szybkie
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    moje ulubione
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    mmmm smaczniutkie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    szybko
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo lubię gołąbki. Czasami zastępuję ryż kaszą gryczaną.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !