Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ząbki czosnku 2
kula sera mozzarella
sera gorgonzola 50 gram
papryczka chilli czerwona
soku z cytryny 1/2 łyżki
sól, pieprz
papryka czerwona 1 szt
oliwa 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym

- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki , a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grilowej. Warzywa grilujemy do momentu uzyskania charakterytycznych dla grilowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut).
- Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy.
- Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Puree paprykowe: W blenderze miksujemy zgrilowaną i obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz i jeszcze chwilę miksujemy.

Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.07.2012 11:53
Super danie :)
jasiek 13.05.2012 09:04
elegancki obiad
Karolina92 24.05.2011 13:32
super, arcydzielo!
irenka 01.04.2011 18:12
musi być smaczne,warto wypróbować
agnieszka189 02.01.2011 15:40
pychotka
ewelinapac 20.09.2010 07:56
ciekawy przepis
etka 09.09.2010 16:17
wyśmienite danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak