Sposób przygotowania

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką.

Teraz czas na składniki mokre. Masło roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko.

Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi- wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie- mają pozostać grudki.

Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać.

Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać (!). Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa.

Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę.

Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.

Przepis na 12 babeczek.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Bardzo pyszne. Dla kochających czekoladę rewelacja. Polecam gorąco.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Narobilyscie mi apetytu, jutro zrobie zakupy i upieke.
  • 0
    original
    Opublikowano

    smile

    dobre;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !