Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurczakiem i żurawiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda zimna 0,5 l
piersi kurczaka 1 cała szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
żurawina
kostka rosołowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem i żurawiną

mąkę zagniatamy z zimną wodą na pierogi (ja nie dodaję do ciasta jajek), można dodac szczyptę soli. Następnie rozwałkować i wyciąć np. szklanką cisto na pierogi.
Pierś kurczaka gotujemy w wodzie z kostką rosołową KUCHAREK, następnie kroimy bardzo drobno lub mielimy i mieszamy z przyprawami i żurawiną. Ilość żurawiny zależy od upodobań, ja mam zawsze ok 80% mięsa i 20% żurawiny, ale można dać więcej żurawiny. Tak powstałym farszem napełniamy pierogi, sklejamy (najlepiej za pomocą gorącej wody, którą smarujemy brzeg pierogów) i wrzucamy na wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut i można podawac na stół. Ja dodatkowo posypuję natka pietruszki i podaję do tego sos serowy lub kwaśną śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 07.12.2010 16:23
ciekawe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak