Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka zapiekana z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 0,5 kg
ser żółty 5 plastrów
keczup 5 łyżek
olej 5 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka zapiekana z serem

Karkówkę kroimy w cienkie plastry (po ok.100 gram) i rozbijamy. Posypujemy dość mocno pieprzem i solą i układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając poszczególne plastry pokrojoną cebulą. Na wierzchu kładziemy ser. Wszystko polewamy olejem. Następnie dolewamy wodę, tak by prawie przykryła mięso. Na samym końcu na serze rozsmarowujemy keczup. Przykrywamy całość pokrywką!!! Wkładamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Krótko przed końcem można zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp. do 180 st. (na 10-15 minut), wówczas ser się mocniej zapiecze. Danie jest cudownie miękkie, wręcz rozpuszcza się w ustach. Nikt z moich znajomych nie wierzył, że to karkówka. Powstały sos tez jest przepyszny. Ja podaję z ziemniakami, ale pyszna jest także bez dodatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak