Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strudle z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 50 dkg
olej 4 łyżki
boczek wędzony 40 gram
kiełbasa 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 2 szt
kminek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
Ciasto:
mąka krupczatka 30 dkg
olej 2 łyżki
ocet 1 łyżki
woda letnia 3 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: strudle z kapustą

CIASTO: do mąki wlewamy olej wyrabiamy nożem stopniowo dodając wodę z dodatkiem soli i octu,następnie wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie całkowicie gładkie.Ciasto dzielimy na dwie części,smarujemy je olejem,przykrywamy ciepłym naczyniem i pozostawiamy na pół godziny.Na płótnie posypanym mąką,rozwałkować ciasto a następnie rozciągnąć je jak to tylko możliwe,ciasto musi być prawie przezroczyste.Gruby brzeg trzeba odciąć a rozciągnięte ciasto zostawić by przeschło,tuż przed nałożeniem ciasta posmarować tłuszczem.NADZIENIE:Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju,dodajemy posiekaną cebulę i kiełbase pokrojoną w plasterki a po kilku minutach duszenia kapustę kiszoną sól pieprz,kminek,wszystko dokładnie mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka.Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy w osobnym naczyniu,usmażone dodajemy do kapusty i mieszamy.Nadzienie kładziemy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w strudle ,kładziemy na brytfance nasmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 200 stopni .Upieczony strudel polewamy wodą z odrobiną oleju i soli i zapiekamy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.07.2011 09:44
extra
halinka1011 11.03.2011 08:02
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak