Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie- przepis na ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 100 ml
mąka pszenna 1 i 1/4 szkl
sól 1/2 łyżeczki
masło 250 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie- przepis na ciasto

Z góry zaznaczam- zrobienie ciasta francuskiego jest bardzo czasochłonne :)

Na samym początku roztopić 50 g masła i je ostudzić. Do miski dodać wszystkie składniki i rozpuszczone masło(oprócz 200 gr pozostałego masła). Wyrobić ciasta- takie,aby nie kleiło się do rąk. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na około 2 godziny,aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto wyjąć rozwałkować i na sam środek umieścić 200 g miękkiego masła. Zwinąć w kopertę i zwałkować. Ponownie zwinąć i zawinąć w folię- i do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie czynność powtarzamy wałkujemy, składamy, zawijamy i do lodówki . Tą czynność trzeba powtórzyć około 6-7 razy co 2 godziny. Po tym czasie chłodne ciasto rozwałkować i podzielić na mniejsze części. Zawinąć w folię i zamrozić/albo przygotować z niego danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rybka 18.08.2011 17:00
dziękuje za przepis:)
Anna133 14.04.2011 15:02
muszę keidys spróbowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak