Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
mleko 3/4 szkl
cukier 6 dag
drożdże 5 dag
żółtko jajek 2 szt
aromat waniliowy 2 łyżeczki
dżem truskawkowy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem

Przygotowujemy ciasto: z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, żółtka oraz aromat. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie po wyrośnięciu cisto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt ciasta smarujemy dżemem, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy 20-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 04.12.2011 17:29
pycha
Ibag24 10.09.2011 20:44
pięknie
ben-ka 07.09.2011 09:13
śliczne rogaliczki :) i jakby na mojej tacy leżały:)
rosik93 15.03.2011 23:19
Mniam.
pacpaw 13.03.2011 12:17
jak te malowane :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak