Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZEŃ Z DZIKA

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka z dzika 0,5 kg
cebula 2 sztuki
tłuszcz
woda 3/4 szklanki
ocet 1/3 szklanki
mąka 20 gram
śmietana 3/4 szklanki
koncentrat pomidorowy 40 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZEŃ Z DZIKA

Mięso oczyścić, zalać wrzątkiem powstałym z połączenia wody, octu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i soli. Całość odstawić do chłodnego miejsca na 24 godziny (co jakiś czas mięso obracać). Następnie mięso osuszyć, posypać mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać poszatkowaną cebulę, całość skropić wodą i marynatą, a następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śmietanę wymieszać z pozostałą mąką i dodać razem z koncentratem pomidorowym do mięsa. Miękkie mięso wyjąć na półmisek i zalać powstałym sosem. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 24.05.2011 13:36
pewnie smaczne jest to mięsko nigdy nie jadłam mięsa z dzika
MAR3STA 15.03.2011 15:44
chętnie spróbowałabym takiego mięska;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak