Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone z kokosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórków kokosowych 10 dag
grubo posiekanych migdałów 2 łyżki
cynamonu szczypta
jabłka 4
stopionego masła 4 łyżeczki
dżem morelowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone z kokosem

Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp wiórki kokosowe oraz posiekane migdały, mieszając zrumień je. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zupełnie zimne migdały i wiórki kokosowe wymieszaj z dżemem morelowym oraz cynamonem. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Zetnij wierzchy, a następnie łyżeczką usuń środki z pestkami, uważając by nie uszkodzić ścianek owoców. Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchmi. Przygotuj cztery duże kawałki folii aluminiowej. Na każdym postaw jabłko, posmaruj je łyżeczką stopionego masła. Szczelnie zawiń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak