Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb lawasz

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1/4 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
mąka 4 szklanki
drożdże świeże 1 łyżka
woda ciepła 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb lawasz

Drożdże rozmieszać z wodą i cukrem, kiedy zaczną rosnąć połączyć zresztą składników i wyrobić ciasto.

Podzielić je na 3 równej wielkości kule, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Kulę ciasta rozwałkować na czystej powierzchni oprószonej mąką na grubość kartki papieru. Przełożyć na wysmarowany masłem pergamin do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni przez 5 minut. Ja (ponieważ mi się śpieszyło do gotowego chleba) upiekłam chlebek na rozgrzanej, suchej patelni, po minucie z obu stron – ważne jest, aby zachował swoją miękkość (z podanych składników wyszło mi 16 małych chlebków lawasz z patelni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 28.03.2011 12:51
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak