Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GALARETA WIEPRZOWA

5.0
(45)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 4 szt
golonki 1 szt
woda 2,5 litra
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
sól
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: GALARETA WIEPRZOWA

Oczyszczone i umyte nóżki wieprzowe oraz golonkę zalać zimną wodą po zagotawaniu zebrać szum,dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 2 godziny.Dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 30 minut po tym czasie przecedzić wywar przez sito z mięsa wybrać kości i pokroić na małe kawaki.Do wywaru dodać posiekany czosnek.Układać mięso w wymytych i wyparzonych słoikach dodać marchew i zalać wywarem.Pasteryzować ok 30 minut od zagotowania. słoiki z galaretą można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 23.02.2014 14:12
robię podobnie, część do bezpośredniego użytku a część w słoiki.
Dorian 07.11.2013 11:17
super pomysl z tymi sloikami
Katarzyna59 17.07.2013 08:08
w takiej postaci jeszcze nie jadłam ,super
smakoszek 09.04.2013 20:24
rewelacyjnie smakuje:)
Bernadeta1 12.02.2013 12:38
pomysłowo i pysznie
teresa18 07.02.2013 19:49
lubię, ale do słoikow nie kładłam, dobrze go mieć pod ręką w lodówce
Ada-Gaba 03.02.2013 08:15
pyszna
Łukasz15 15.12.2012 18:14
Bardzo lubię taką galaretkę
Krystyna32 27.11.2012 08:47
extra
olkaaa 17.04.2012 07:44
muszę zrobić
owca441 30.03.2012 18:56
smaczna
Papryczka 10.02.2012 20:16
świetna
Wafelek2601 03.01.2012 00:14
kurcze a u mnie je się od razu, do słoików nigdy nie dawaliśmy, super pomysł
anemon 14.12.2011 14:41
Fajnie jest mieć taki zapas słoiczków z galaretą.
Seba 25.11.2011 11:02
smaczna
joanna77 04.11.2011 14:49
mniam,uwielbiam
gacopierz23 28.09.2011 10:15
pyszne zapasy
ziutula
ziutula 02.09.2011 13:25
zrobione za jednym razem a ile jedzonka na zaś.... też gotuję większą ilość galaret,bigosu
Wacław 24.07.2011 10:33
pycha
caroline1983 21.07.2011 20:24
Też gorącą wlewam do słoików. Najdłużej przechowywałam ją miesiąc, dłuzej nie doczekała bo ja zjedliśmy :)
Rybciia 06.07.2011 01:37
smaczna;)
ewelina/bunia 11.06.2011 09:33
super
kanu83 28.05.2011 08:02
ekstra pomysł
Dorota59 03.05.2011 11:14
rewelacja-muszę takie zrobić
Robert10 19.04.2011 17:42
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak