Sposób przygotowania

Ozorki dokładnie szorujemy szczotką,wycinamy gruczoły ślinowe i jeszcze raz opłukujemy.Wkładamy do garnka,zalewamy wrzątkiem,zagotowujemy,dodajemy ziele angielskie,pieprz i solimy.Gotujemy pod przykryciem około 40 minut.Dodajemy mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki i dalej gotujemy aż ozorki będą miękkie(około 20 minut).Ozorki wyjmujemy,przekładamy do zimnej wody,lekko studzimy i zdejmujemy skórę.Kroimy w ukośne plastry.Przygotowujemy ciasto:mąkę,żółtka i olej mieszamy z 5 łyżkami wody na gładką masę.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie łączymy z masą.Plastry ozorka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Polecam.Pycha:)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    lubię ozorki !
  • 5
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    uwielbiam ozorki, ale takich nie robiłam
  • 3
    original
    Opublikowano

    ronald88

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    ciekawy pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !