Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto toffi z bezami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
czekolada deserowa 1 szt.
proszek do pieczenia 1,5 łyzki
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
margaryna 1 szt
kruche krówki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto toffi z bezami

Ubijamy piankę z 4 białek, a następnie, ubijając, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta blachę. Pieczemy 30 minut w 180stopniach.


Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.

Krówki i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy bezy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 22.03.2012 08:25
ale pysznosci
dorotka0000025 20.11.2011 16:31
fajne
dorotka0000025 20.11.2011 16:31
fajne
dorotka0000025 03.07.2011 12:32
szkoda ze fotki nie ma
Grażyna13 05.04.2011 08:24
Podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak