Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jaja 2
woda 1/2 szklanki
jabłka 1 kg
jaja 2
cukier 10 dag
cynamon
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 5 dag
mąka do posypywania d dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z jabłkami

Ciasto:
Z mąki, jaj i wody zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto posypujemy mąką robimy dość duży wałek i kroimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki. Posypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia. Każdy placek kroimy na paski o szerokości ok 8-10 cm, przesypujemy mąką i kładziemy jeden na drugi, kroimy kluski. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masa:
Jabłka ubieramy i kroimy w cząstki. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon. Kluski, jabłka i jaja wsypujemy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wkładamy makaron z jabłkami. Wierzch polewamy stopionym masłem i zapiekamy. Podajemy na gorąco.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak