Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Następnie po ugotowaniu i wystudzeniu rozgniatamy je. Do ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę, solimy do smaku. Wyrabiamy masę. Ma być taka, aby nie kleiła się do rąk.
Następnie z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki około 2 cm.
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze chwilkę i odcedzamy.
Podajemy ze skwarkami ze słoniny lub polane masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 22.09.2011 18:53
pycha
rosik93 27.07.2011 23:22
mniam
pacpaw 10.03.2011 09:56
super. Na pewno zrobię
bami 09.03.2011 19:46
Uwielbiam kopytka! Zwłaszcza z gęstym pieczeniowym sosem :) Mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak