Sposób przygotowania

Ziemniaków potrzebujemy kilka albo kilkanaście sztuk - sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jak są duże i ile sztuk przypadnie na osobę. Ja wybrałam w markecie taką odmianę specjalnie przeznaczoną do pieczenia. Obrałam je cieniutko i opłukałam. Następnie każdy ziemniak trzeba naciąć w poprzek tak jakbyśmy chcieli pokroić go na m/w 3-4mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejamy. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem i z wierzchu też smarujemy je olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Oprószamy wszystkie grubą solą i pieprzem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min.. Po tym czasie smarujemy je ponownie, tym razem roztopionym masłem i to dość obficie żeby masło dostało się choć trochę między nacięcia. Ponownie wstawiamy do pieca na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min. sprawdzić nakłuwając największego czubkiem noża. Na pięć minut przed końcem pieczenia można posypać je żółtym serem albo bułką tartą, ale ja tego nie robiłam.

Tak upieczone ziemniaki podałam do pieczonej karkówki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    fajnie sie prezentuja! czemu zmienilas nicka?
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Pyza jest stała a drugi człon, tak jakby nazwisko, zmieniam sobie w zależności od pogody i humoru :-)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Znakomicie wyglądają te ziemniaczki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo apetyczne.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    apetycznie i pomysłowo .
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    muszą byc pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wyglądają bardzo smacznie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    najważniejsza jest w tym przypadku odmiana ziemniaków, bardzo lubię zapiekane w ten sposób
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    chyba ten humor jest zmienny za często!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, zmienia się z różnych przyczyn, ale Ty nie masz na niego wpływu - ostatnio był i jest doskonały mimo Twojej niegrzeczności :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !