Sposób przygotowania

Ugotować budyń śmietankowy na mleku. Pozostawić do ostygnięcia. W misce utrzeć 20 dag masła z 13 dag cukru pudru. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu połączyć z kwaskiem cytrynowym i utrzeć na gładki krem.

Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie po środku, dodać 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, śmietanę, żółtka oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.

W rondelku rozpuścić 8 dag masła z 2 dag cukru pudru i 2 łyżkami miodu. Dodać pokrojone na drobniejsze części orzechy oraz batoniki twix. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia batoników.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią dokładnie wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (25x30). Ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta – wylepić nią dno formy, ponakłuwać widelcem, a na wierzch wyłożyć masę orzechowo-twixową. Piec 12 minut w tej samej temperaturze. Przestudzić.

Ostudzone ciasta przełożyć kremem budyniowym.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszności:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Uwielbiam takie ciasta:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetne ciasta wychodzą na krupczatce, oto najlepszy przykład;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    smacznie, aż ślinka cieknie nas sam widok
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    wygląda ślicznie i pewnie smakuje jak \"niebo w gebie\"
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniale wygląda.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetycznie wygląda. Pewnie równie dobrze smakuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !