Sposób przygotowania

Kapustę umyj, usuń wierzchnie liście oraz głąb, następnie poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, umyj, z papryki usuń gniazda nasienne, marchewkę i seler zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pory pokrój w paski. Jabłka obierz, wypestkuj i zetrzyj. Wszystkie składniki połącz, dodaj ziarna jałowca, kminek i sól. Ubij w kamiennym garnku lub dużym słoiku, a gdy puszczą sok, przykryj talerzem i obciąż. Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebij ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę możesz podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !