Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszonka z klasztornej piwnicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2 kg
marchew 50 dag
seler 25 dag
cebula 25 dag
por 25 dag
jabłka 2 szt
papryka 3 szt
Kminek mielony Prymat łyżeczka
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszonka z klasztornej piwnicy

Kapustę umyj, usuń wierzchnie liście oraz głąb, następnie poszatkuj. Pozostałe warzywa obierz, umyj, z papryki usuń gniazda nasienne, marchewkę i seler zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę, paprykę oraz pory pokrój w paski. Jabłka obierz, wypestkuj i zetrzyj. Wszystkie składniki połącz, dodaj ziarna jałowca, kminek i sól. Ubij w kamiennym garnku lub dużym słoiku, a gdy puszczą sok, przykryj talerzem i obciąż. Gdy na powierzchni sałatki ukaże się piana, przebij ją szpikulcem do dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę możesz podawać do jedzenia lub wkładać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak