Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki i pączki drożdżowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
ziemniaki 0,5 kg
cukier 1 lyzka
jajko 1
drożdże 20 g
oliwa 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: oponki i pączki drożdżowe

Mąke przesiewamy i ugniatamy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy cukier, drozdze i jajka. Ugniatamy. Dolewamy oliwy. Wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia. Formujemy kulki jako paczki , lub wycinamy kolka szklanka i robimy kieliszkiem dziurke, by powstaly nam oponki. Smazymy na tluszczu. Posypuejmy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 22.05.2012 00:09
dobre
IrenaM 08.02.2012 22:09
przepis w sam raz na tłusty czwartek
smile 08.01.2012 13:28
super =)
edyta44 06.07.2011 10:41
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak