Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowe ciasto ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
jajko 2 szt
cukier 100 g
sól do smaku
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 szt
migdały 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku
tłuszcz do formy do smaku
Dodatki:
marcepan 100 g
cukier puder 50 g
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe ciasto ze śliwkami

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodawać po jednym jajku.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,przesiać przez sitko,a następnie połączyć z ciastem.Pod koniec ucierania dodać kruszone migdały.Połowę ciasta wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 26cm.Marcepan rozwałkować z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto.Masę marcepanową należy lekko odcisnąć i wyłożyć na nią pozostałą część ciasta.Śliwki przepołowić,usunąć pestki,a następnie ułożyć je koliście na cieście.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około jedną godzinę.Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy pozostawić do wystudzenia,a następnie udekorować cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 03.04.2012 20:06
super pomysł
aacaac 12.06.2011 08:47
ciekawe
Dorota59 24.05.2011 07:52
musi być pyszne
pigila
pigila 06.04.2011 19:49
super
Danuta8 14.03.2011 10:47
fajny przepis
Krystyna32 10.03.2011 18:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak