Sposób przygotowania

Ryż dobrze wypłukałam - trzeba płukać zimną wodą aż wypływająca woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. wody, dodałam masło, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/3 łyżeczki soli. Gotowałam na malutkim ogniu aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), cukrem (do smaku - jak kto lubi) i przyprawą \"karmel z wanilią\".

W czasie gotowania ryżu obrałam jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam sok z cytryny, 1 łyżkę cukru i troszkę wody, 3-4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.

Nałożyłam porcje ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi jabłkami ii oprószyłam cynamonem.

To trochę taki smak dzieciństwa...

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    ślicznie wygląda i z ogromną przyjemnością skorzystam z tego przepisu
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Nigdy nie jadłam tak przyrządzonego ryżu, a widzę że warto spróbować:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja często jadałam w dzieciństwie ryż z owocami.Ale najczęściej ugotowany ryż zapiekaliśmy z owocami i podawaliśmy z bitą śmietaną.Smak pewnie zbliżony, a ja chyba sobie wkrótce zrobię ten smakołyk.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Jak ja dawno nie jadłam ryżu z jabłkami.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    fajnie podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    ciekawe;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    fantastyczny - nigdy takie proste a jak bajecznie podane

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !