Sposób przygotowania

Składniki:

Biszkopt jasny:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego wymieszana również z kakao). Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.

Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Masa serowa:
50 dag serków homogenizowanych
2 galaretki czerwone
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, połączyć z serkami.

Łączenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami - do otworów wkładami pokrojone brzoskwinie - masa serowa - wykrojone kółka - masa jasna - przybranie- polewa.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Bardzo apetycznie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Jest niezwykle zachęcające :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    swietnie wyszedl placuszek
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    swietnie wyszedl placuszek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !