Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasek

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
kisiel ananasowy 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 6 sztuk
woda 6 łyżek
sól 1 szczypta
masło 25 dag
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanki
Poncz do nasączenia: 1/2 szklanki
bezy do dekoracji
ananas z puszki 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasek

Biszkopt:
Białka ubić z 6 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i zrobić z tego białą bezę. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, przesianą mąkę z kisielem i proszkiem. Ciasto wylać do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do 30 min w temp 180st, po upieczeniu ostudzić i przeciąć na dwa spody.
Ciasto nasączyć ponczem, spód posmarować kremem, ułożyć na kremie kawałki ananasa, przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać rozkruszonymi bezami lub tylko cukrem pudrem.

Krem:
Ananasa odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki, sok z ananasa dopełnić do 2 szklanek płynu wodą. Na soku ananasowym ugotować budyń i ostudzić, masło utrzeć z cukrem i na koniec delikatnie ucierać z budyniem do uzyskania gładkiego kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 08.08.2013 08:57
Lubię ananasowe smaczki (:
Iwona32 15.05.2013 08:20
ananasek rewelacja...
bietka 09.05.2013 10:50
pyszne ciasto :)
Chojłówna 21.09.2011 13:10
apetyczne ciasto:D
Chojłówna 21.09.2011 13:10
apetyczne ciasto:D
Elżbieta17 19.09.2011 09:18
Wygląda bardzo apetycznie:)
wiola28a 20.05.2011 21:20
fajne ciacho
aguus 09.03.2011 11:48
Uwielbiam słodkości - super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak