Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartadelki z szynką i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na tartadelki:
mąka pszenna prawie 1/2 szkl
masło 1/2 kostki
jajko 1 szt
woda 2 łyżki
Nadzienie:
szynka wieprzowa pokrojona w plasterki, do smaku
cebula 3 szt
olej
jajko 4 szt
pietruszka do dekoracji
sól, pieprz do smaku
śmietana 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Tartadelki z szynką i serem

Ze składników na ciasto wyrobić gładką kulę i odstawić ją do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka(takie aby zmieściły się w formie do tartadelek). Każdą z foremek opryskać olejem w sprayu. Przygotowane ciasto umieścić w piekarniku i piec około 15 minut w 220 C. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni rozgrzanej z małą ilością oleju. Jajka wymiesząć ze śmietaną i przyprawami. Przygotowane tartadelki napełniąć szynką, cebulą,serem, i ponownie szynką, cebulą i serem. Na sam wierzch wylać masę śmietanowo-jajeczną. Piec w 210 C około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem udekorować pietruszką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak