Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
woda 2 łyżki
sól szczypta
mąka tortowa 1 łyżka
masło do smażenia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet

Bardzo ważne jest odpowiednie nagrzanie patelni dlatego najlepsze omlety to te samoże na końcu, kiedy patelnia ma już odpowiednią temperaturę, omlet nie samży się ani za szybko ani za wolno. W naczyniu miksujemy jajka z wodą, mąką i solą. Patelnię nagrzewamy na średnim gazie, rozpuszczamy masło. Jak masło się spieni, wylewamy masę jajeczną i nakrywamy pokrywką. Smażymy bez zglądania około półtorej minuty. Przekładamy omlet na drugą stronę.Dokładamy odrobinę masła nakrywamy patelnie i dosmażamy kolejne półtorej minuty. Jeżeli patelnia ma odpowiednia temp. pokrywka zacznie delikatnie się unosić. Odkrywamy pokrywkę, wykładamy omlet na talerz. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 10.09.2011 12:30
super ale ja zawsze mam problem z oderóceniem omletu
leonkot 10.09.2011 12:30
super ale ja zawsze mam problem z oderóceniem omletu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak