Sposób przygotowania

Bardzo ważne jest odpowiednie nagrzanie patelni dlatego najlepsze omlety to te samoże na końcu, kiedy patelnia ma już odpowiednią temperaturę, omlet nie samży się ani za szybko ani za wolno. W naczyniu miksujemy jajka z wodą, mąką i solą. Patelnię nagrzewamy na średnim gazie, rozpuszczamy masło. Jak masło się spieni, wylewamy masę jajeczną i nakrywamy pokrywką. Smażymy bez zglądania około półtorej minuty. Przekładamy omlet na drugą stronę.Dokładamy odrobinę masła nakrywamy patelnie i dosmażamy kolejne półtorej minuty. Jeżeli patelnia ma odpowiednia temp. pokrywka zacznie delikatnie się unosić. Odkrywamy pokrywkę, wykładamy omlet na talerz. Smacznego.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    super ale ja zawsze mam problem z oderóceniem omletu
  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    super ale ja zawsze mam problem z oderóceniem omletu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !