Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól sczypta szczypta
cukier szczypta szczypta
drożdże pół kostki pół kostki
woda 200 ml
olej 50 ml
mąka 2 szklanki
szynka
ser
podkład pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza pizza

na początku, przygotowujemy miskę, nie za małą, na spód miski wrzucamy szczyptę soli szczyptę cukru (drożdże reagują z cukrem , będą lepiej rosnąć) pół kostki drożdży rozdrabniamy na małe kawałeczki. Jak już wrzucimy wszystko do miski, zalewamy to 3/4 szklanką wody, koniecznie ciepłej!!! i mieszmy te drożdże sół i cukier z tą wodą, mieszając drożdże się rozpuszczą. do tej wodnistej konsystencji dodajemy 2 szklanki mąki i energicznie to miezamy. po uzyskaniu ciasta, ugniatamy je, pozostawiamy w misce i wylewamy na nie ok. 50 ml oleju (2 łyżki) i ugniatamy w tym oleju. Ciasto po zamoczeniu całego w oleju, zostawiamy kulkę ciasta w misce, zakrywając miskę ręcznikiem na okolo 30-40 minut przez ten czas ciasto nam urośnie, a w tym czasie możemy utrzeć ser na tarce na drobno. po wyrośnieciu ciasta dobrze je ugniatamy, wałkujemy (na blat polecam posypać mąką) i ugniatamy ciasto, formujemy ciasto na okrąg, bądź jak kto chce, wałkujemy ale żeby nie porobić dziur. na spód kładziemy sos pomidorowy, lub jak kto woli ketchup. Kładziemy szynkę , i składniki jakie mają znaleźć się na pizzy (np. brokuły, pomidory kiełbaska) i na wierzch starkowany ser. nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pieczemy około 30 minut! smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak