Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 40 gram
cukier 100 gram
sól 1 szczypta
mąka tortowa 500 gram
mleko 250 gram
masło 100 gram
powidła śliwkowe 250 gram
cynamon Prymat
skórka z cytryny
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z powidłami

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać resztę mąki i cukier. Dodać sól, żółtka, roztopione masło (schłodzone) i zaczyn. Stopniowo dolewać mleko. Wymieszać. Odstawić w cieple, by wyrosło.
Powidła wymieszać z rumem, cynamonem, skórką cytrynową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, podzielić radełkiem na ok. 16 kwadratów. Na każdym ułożyć nieco powideł. Formować bułeczki. Posmarować je tłuszczem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem bułeczki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 08.07.2012 19:21
Super :)
Grażyna13 09.01.2012 12:58
Pysznosci :)
Wojt@s
Wojt@s 09.01.2012 09:18
extra
daria899 08.08.2011 23:52
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak