Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania mojej mamy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 0,5 szklanka
grysik 0,5 szklanka
mięso mielone 0,5 kilogram
sól do smaku
pieprz cały mielony Prymat do smaku
czosnek ząbki
ryż 1 (sypki, nieugotowany)
kapusta 0,5 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania mojej mamy

Kapustę poszatkować, nasolić, później oddusić. Do odduszonej kapusty dodać ryż, kaszę, grysik, mięso, sól, pieprz, cebulę, 1 ząbek czosnku (wszystko surowe). Wszystko wymieszać i robić sznycelki, które obsmażamy na tłuszczu. Obsmażone gołąbki poukładać do garnka (luźno, bo będą rosły) i zalać gorącą wodą, dodając 1 kostkę rosołową. Gotować lub zapiekać w piekarniku ok 1 godzinę. Można zrobić do tego sos pieczarkowy ze świeżych pieczarek, albo pomidorowy.
Jak kilka lat temu pierwszy raz mama je zrobiła, to od razu wszyscy oszaleli na punkcie tych gołąbek. Teraz jest to nierozerwalna część naszej kuchni:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 06.03.2011 11:39
kiedyś takie jadłam i były pyszne :)
ewa19a 02.02.2011 21:46
Wyglądają apetycznie.
marmar 15.01.2011 15:12
szybkie i fajne
Małgorzata106 07.12.2010 21:04
pewnie są przepyszne
Tahitha 19.10.2010 20:09
Koniecznie spróbuje i ja :) Wyglądają apetycznie.
Martysia 15.10.2010 19:04
muszę spróbować
jarek4 14.10.2010 13:01
takich niejadłem
Zaneta102 04.10.2010 21:18
pyszne
Katarzyna/kate1980 27.09.2010 14:54
ale fajne
marenka 10.09.2010 08:02
świetne
anja3107 23.08.2010 12:54
wyglądają super
aga130982 16.07.2010 09:12
wyglądają smacznie
mehia 06.07.2010 10:14
apetyczne :)
pawel007 10.06.2010 08:30
ciekawe..............
Anna205 05.06.2010 20:33
kiedyś takie zrobiłam i mojemu mężowi od tazu posmakowały, teraz robię je bardzo często

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak