Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 1 szt
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
ziemniaki 0.5 kg
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zupa ziemniaczana

Z oczyszczonej włoszczyzny i listka laurowego ugotować wywar,odcedzić.Zagotować,wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę lub słupki,gotować do miękkości.Cebulę obrać,posiekać drobno,posolić,podgrzewać na suchej patelni,aż zmięknie i lekko zżółknie,dodać smalec i podsmazyć.Oprószyć maką,wymieszać,chwilę przesmażyć,rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody,mieszając doprowadzić do wrzenia.Zaprawić zupę,dosolić do smaku,przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Zupę można ugotować na rosole oraz zaprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak