Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i połową mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość dodajemy wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Jeśli nie mamy pomidorów w drobnych płatkach, to musimy je posiekać razem z cebulą. Mieszamy resztę składników i łączymy wszystko razem. Masło rozpuszczamy w rondlu teflonowym i oblewamy ścianki rondla, resztę wylewamy na ciasto i jeszcze raz je mieszamy. Ciasto będzie dość luźne i lepiące, takie ma być. Przekładamy do rondla ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, gdy zacznie wystawać ponad rondel ok 1 cm, piec w 180 st C przez ok 30-40 min. Wystudzić po upieczeniu i dopiero teraz można kroić, ciasto jest bardzo wilgotne. Można jeść samo, ale mnie najbardziej smakowało z twarożkiem ze szczypiorem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !