Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne ciasto z wedliną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 1/2 op
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
suszone pomidory 1 łyżeczka
wędlina 5-6 plastrów
cebula 1/2 szt
woda 150 ml
masło 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne ciasto z wedliną

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i połową mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość dodajemy wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Jeśli nie mamy pomidorów w drobnych płatkach, to musimy je posiekać razem z cebulą. Mieszamy resztę składników i łączymy wszystko razem. Masło rozpuszczamy w rondlu teflonowym i oblewamy ścianki rondla, resztę wylewamy na ciasto i jeszcze raz je mieszamy. Ciasto będzie dość luźne i lepiące, takie ma być. Przekładamy do rondla ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, gdy zacznie wystawać ponad rondel ok 1 cm, piec w 180 st C przez ok 30-40 min. Wystudzić po upieczeniu i dopiero teraz można kroić, ciasto jest bardzo wilgotne. Można jeść samo, ale mnie najbardziej smakowało z twarożkiem ze szczypiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 11.05.2011 18:28
ciekawe
Mariusz10 15.04.2011 23:25
super!
Krystyna32 16.03.2011 06:52
super
pacpaw 15.03.2011 19:22
interesujące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak