Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycle wieprzowe w sosie z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki małe 1 kg
marchewka 50 dag
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej 1 łyżka
pieprz
sól
sznycle wieprzowe 4 szt.
bulion 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle wieprzowe w sosie z warzywami

Warzywa obierz. Marchewki pokrój w plasterki, a ziemniaki na połówki. Razem gotuj w posolonej wodzie 15-20 minut. Odcedź, zachowaj 1 szklankę wywaru z gotowania.
W garnku rozgrzej masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc, Wlej zimny wywar warzywny i mleko. Wsyp bulion, wymieszaj, gotuj ok. 5 minut. Do sosu dołóż ziemniaki, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki (kilka gałązek odłóż). Podgrzej. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż sznycle, smaż z obu stron ok. 5 minut, aż mięso będzie rumiane. Na koniec oprósz solą i pieprzem. Udekoruj gałązkami natki. Podawaj z sosem z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa19a 03.04.2011 14:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak