Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki królewskie mrożone
cukinia
makaron tagliatelle

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z krewetkami i cukinią

SKŁADNIKI:

* krewetki królewskie mrożone - 15 sztuk,
* makaron Tagliatelle, wstążki - 5 gniazd,
* cukinia młoda, mała i bezpestkowa - 1 sztuka,
* sos słodko-kwaśny Łowicz,
* kapary w zalewie - kilkanaście sztuk,
* pomidorki koktajlowe - kilka,
* natka pietruszki,
* Marynata do krewetek:
* oliwa z oliwek - 4 łyżki,
* sok z cytryny - 3 łyżki,
* sól,
* świeżo mielony pieprz,
* papryka czerwona słodka - 1/2 łyżeczki,
* cukier - szczypta,
* czosnek - 2 ząbki,


PRZYGOTOWANIE:

Krewetki rozmrozić, przepłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, paprykę mieloną, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę cukru wymieszać w szklance. Krewetki dokładnie połączyć z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Przełożyć do płaskiego naczynia i uformować 5 zbliżonej wielkości gniazdek. Cukinię obrać (jeżeli ma młodą, miękką skórkę obieranie nie jest konieczne), umyć i ususzyć. Pokroić w pól-plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, ususzyć i pokroić na cztery części. Natkę pietruszki przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i porwać na małe listeczki. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy często mieszając. Po ok 2 minutach dodajemy cukinie, mieszamy i smażymy przez ok 6-8 minut do miękkości krewetek. Sos słodko-kwaśny Łowicz - ok 2/3 słoiczka - przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 40 sekund. Polewamy sosem każde gniazdo z makaronu, po czym kładziemy po 3 krewetki, cukinię, po kilka odsączonych kapar i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiamy natką pietruszki. W razie potrzeby podgrzewamy w mikrofali. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 27.07.2012 14:36
wygląda mega- smacznie te krewetki
Jodaj 02.06.2012 08:41
krewetki :) lubię
zbysio 03.04.2012 08:18
smaczniutkie
Niunia1 12.03.2012 22:08
Pyszne musi być!:))
Barbara40 19.11.2011 19:52
Bardzo malownicze
PaniMISIOWA 13.11.2011 21:51
wspaniałe porcyjki!
agnieszka189 06.10.2011 11:47
urocze
Katarzyna/kate1980 17.03.2011 20:37
przepięknie wygląda
Gosia40 14.03.2011 12:04
wygląda znakomicie:)
wedith1 12.03.2011 16:27
Jak znam Twoje przepisy, na pewno jest pyszne!
Nina7 08.03.2011 12:31
Pięknie wyglądają i jestem bardzo ciekawa jak smakują:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak