Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka owocowa (jagodowo-porzeczkowo-truskawkowa)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 250 gram
porzeczki 200 gram
truskawki kilka sztuk
wanilia 1/4 laski
cukier do smaku
żółtko jajek 4 szt
sherry 1/2 szkl
sorbet truskawkowy 4 gałki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka owocowa (jagodowo-porzeczkowo-truskawkowa)

Owoce umyć, umieścić na durszlaku i pozbawić z nadmiaru wody. Truskawki pozbawić szypułek. Przygotowane owoce rozłożyć do 4 naczynek żaroopornych (1/4 owoców pozostawić do dekoracji). Laskę wanilii przekroić i wydłubać z niej miąższ, a żółtka ubić w kąpieli wodnej(tzn. Do garnka z wrzącą wodą wstawić miskę i na niej ubijać żółtka z odrobiną cukru,sherry i laską wanilii- w ten sposób powstanie krem). Owoce przykryć przygotowanym kremem. Przygotowane zapiekanki wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200-220 C na około 5-7 minut. Przed podaniem deser udekorować pozostałymi owocami i gałką sorbetu truskawkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak