Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koperty drożdżowe z powidłami śliwkowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
sól szczypta
jajko 2 szt.
margaryna 1/2 kostki
mleko 1 szt.
cukier 5 dag
powidła śliwkowe 1 szkl.
lukier cytrynowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: koperty drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie, utrzeć 1 jajo i 1 żółtka z resztą cukru i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, brać ręką ciasto, spłaszczyć na dłoni, nadawać kształt prostokąta, na środku rozsmarować łyżeczkę powideł, zlepić na środku aby otrzymać kształt koperty, poczekać aż wyrosną, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 08.03.2011 09:57
lubie drożdżowe przysmaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak