Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie, utrzeć 1 jajo i 1 żółtka z resztą cukru i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, brać ręką ciasto, spłaszczyć na dłoni, nadawać kształt prostokąta, na środku rozsmarować łyżeczkę powideł, zlepić na środku aby otrzymać kształt koperty, poczekać aż wyrosną, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    lubie drożdżowe przysmaki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !