Sposób przygotowania

Zwykle robię ciasto na pierogi inaczej - zalewam mąkę gorącą wodą, ale tym razem eksperymentowałam i wyszło bardzo smacznie!
Ok. 75 dkg mąki przesiałam z 1 łyżeczką soli i zarabiając ręką wlewałam po trochu maślankę. Trudno mi podać dokładnie ilość po po prostu wlewałam po \"chluście\" w kartonu...trzeba je dodać tyle żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Dokładnie je wyrobiłam a następnie podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam na dość cienki placek. Wykrawałam krążki tak jak z innego ciasta i lepiłam pierogi - tym razem farsz był mięsny, ale takie ciasto doskonale będzie pasowało również do pierogów na słodko czyli z serem albo owocami. Jest mięciutkie, delikatne, lekko kwaskowe w smaku i bardzo smaczne.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    nigdy tak nie robiłem, super pomysł;)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    tak nie robiłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Podoba mi się pomysł. Placki z maślanką robię prawie zawsze, ale pierogów jeszcze nigdy. Czas to nadrobić.
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    o, takiego sposobu nie znałam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !