Sposób przygotowania

Porządny kawał schabu wieprzowego bez kości umyłam i osuszyłam. Ostrym, długim nożem - użyłam takiego do filetowania - zrobiłam nacięcia w mięsie z obu końców - ja zrobiłam dwa, ale można ich zrobić więcej. Do każdego napchałam suszonych owoców, do jednego śliwek a do drugiego moreli. Owoce wpychałam po prostu palcami. Dla ułatwienia można je pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Trudno też podać ilość owoców bo to zależy od och wielkości a także od szerokości nacięć.
Gdy owoce były już w środku natarłam schab z wierzchu solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz obsypałam majerankiem. Zawinęłam kawałek w folię spożywczą ii odłożyłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia ułożyłam mięso w brytfance i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220st. C na 30 min. - w tym czasie wierzch powinien się lekko zrumienić. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 st.C, podlałam mięso bulionem jarzynowym i piekłam ok. 1 godziny. Co 15-20 min. polewałam mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu zostawiłam schab do całkowitego wystygnięcia i dopiero następnego dnia kroiłam.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Znakomity.
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Pięknie wygląda... Zawsze robiłam mięso drobiowe z owocami, ale ten schab kusi:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam taki schabik :) Jednak od września jestem na diecie i musiałam się przestawić na inne mięska - robię w taki sposób pierś z indyka.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    coś cienko tych owoców
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bo to schab z owocami a nie owoce ze schabem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !