Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT JOGURTOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 sztuki
cukier 7 dag.
czekolada gorzka 5 dag.
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
jogurt brzoskwiniowy 1/2 l.
śmietana 250 ml.
sok z cytryny 4 łyżki
cukier 4 łyżki
maliny świeże 1/3 kg.
cukier puder
starta skórka z cytryny
wiórki czekoladowe
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: TORT JOGURTOWY

Roztopić i ostudzić czekoladę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, czekoladę, kakao, proszek do pieczenia. Białka ubić i dodać do masy żółtkowej. Przelać do wysmarowanej i posypanej bułką formy, piec ok. 25 min. Wystudzone przekroić na dwa placki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, dodawać stopniowo jogurt, następnie sok i skórkę z cytryny.
Ubić na sztywno śmietanę z cukrem, dodać owoce, masę jogurtową, łyżką wymieszać.
Kremem przełożyć placki. Górę udekorować dowolnie wiórkami czy też płatkami mlecznej czekolady. Ciasto proponuje zostawić w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak