Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg.
mleko 1 szkl.
drożdże 4 dag.
cukier waniliowy 1,5 opakowania
cukier kryształ 2/3 szkl.
masło 1/3 kostki
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
sól
Skórka pomarańczowa kandyzowan
bakalie
kruszonka
mąka 1/2 szkl.
cukier 7 dag.
masło 5 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Drożdże pokruszyć i połączyć z cukrem. Podgrzać mleko, dosypać łyżkę mąki, wymieszać i dodać do drożdży. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Namoczyć rodzynki, odsączyć i obtoczyć w mące. Masło roztopić. Do mąki dodać cukier zwykły, cukier waniliowy, żółtka, sól i rozczyn. Wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki, letnie masło, skórkę pomarańczową.
Kolejny raz odstawić do czasu wyrośnięcia.
Przełożyć do wysmarowanej i posypanej mąką, formy, odstawić w ciepłe miejsce, na jakieś 15 min.
Kruszonka: masło posiekać, dodać do mąki i cukru, wyrobić ciasto, pokruszyć na górę ciasta.
Piec ok. 50 min. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak