Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gomółki serowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gomółki serowe były dawniej bardzo popularne w Polsce. Jadło się je jako dodatek do pajdy chleba w czasie prac polowych. Teraz mogą stać się pożywną przekąską podczas podróży, pracy lub zabawy. Obecnie najczęściej przygotowuje się je na Podkarpaciu.

Składniki:

masło 100 g
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżeczka
kminek Prymat 1 łyżeczka
śmietana 2 duże łyż.
twaróg półtłusty 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gomółki serowe

  • sycąca przekąska
  • serowe gomółki
  • podkarpacki przysmak

1. Ser utrzeć z masłem i śmietaną, dodać sól i kminek.

2. Wyrobić i formować kulki gomułki. Można je trochę spłaszczyć.

3. Wstawić do ciepłego piekarnika (temperatura 70 stopni) i suszyć z termoobiegiem przez 2,5 godziny.

Podczas suszenia gomółek możesz zostawić drzwiczki piekarnika lekko uchylone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 15.05.2012 21:08
ciekawe ;)
smakoszek 01.11.2011 07:22
bardzo ciekawy przepis
pigila
pigila 04.10.2011 16:55
super
pigila
pigila 17.08.2011 20:22
super
dorotka0000025 10.08.2011 10:46
fajna nazwa
Izabela28 26.06.2011 12:21
fajny przepis;)
MAR3STA 19.03.2011 18:03
smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak