Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z orzechami i masą karmelową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier 1 szkl
margaryna 1 kostka
jajko 2 szt
miód 2 łyżki
orzechy włoskie 300 g
margaryna 15 dag
mleko 1/2 l
cukier 3/4 szkl
masło 1 kostka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
karmel 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z orzechami i masą karmelową

Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy na blasze.
Przygotowujemy karmel: składniki na karmel wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorący karmel nakładamy na placek rozwałkowany na blasze. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C.
W tej samej temperaturze pieczemy drugi placek.
Następnie przygotowujemy masę budyniową: z podanych składników gotujemy budyń na wolnym ogniu ciągle mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Krem budyniowy rozsmarowujemy na placku i przykrywamy plackiem z karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.05.2013 18:33
bardzo pysznie sie zapowiada
novita23 30.10.2011 21:11
mniaam
novita23 30.10.2011 21:11
mniaam
Iwona56 05.04.2011 21:16
cudo
rosik93 16.03.2011 23:36
mniam
Sylwia88 13.03.2011 15:14
apetycznie wyglada
Dorota59 06.03.2011 15:57
robię podobny-pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak