Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
margaryna 1/2 kostki
jajko 2 szt.
mleko 1 szkl.
cukier 5 dag
sól szczypta
powidła śliwkowe 1 szkl.
lukier cytrynowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: bułki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie, utrzeć 1 jajo i 1 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, brać ręką ciasto, spłaszczyć na dłoni, na środek nakładać łyżeczkę powideł, zlepić i formować okrągłe bułeczki, poczekać aż wyrosną, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

09.04.2013 21:51
a jak długo piec jesli jest tylko opcja z termoobiegiem?
Betka 04.02.2013 10:13
mm świetne;)
bejciu24 06.03.2011 22:35
lubię domowe drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak