Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie, utrzeć 1 jajo i 1 żółtka z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiać. Gdy ciasto jest gotowe, podzielić na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiać, brać ręką ciasto, spłaszczyć na dłoni, na środek nakładać łyżeczkę powideł, zlepić i formować okrągłe bułeczki, poczekać aż wyrosną, układać na blasze posypanej mąką, piec w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu polukrować lukrem cytrynowym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    lubię domowe drożdżowe ciasta
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mm świetne;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    a jak długo piec jesli jest tylko opcja z termoobiegiem?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !