Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szachownica

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 15 dag
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
masło ekstra 1 kostka
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szkl
herbatniki czekoladowe 14 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szachownica

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Przygotowujemy masę orzechową: masło ucieramy na puch. Orzechy mielimy. Do masła dodajemy orzechy, cukier oraz kawę, miksujemy na gładką masę.
Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy.
Ułożenie ciasta: biszkopt-masa orzechowa-masa śmietanowa-herbatniki w czekoladzie kładzione jak szachownica.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 14.01.2017 23:03
Wspaniały pomysł
Jolanta40 20.11.2016 00:43
super przepis
IZABELA29 13.10.2016 11:41
Pewnie smaczne
ben-ka 04.09.2015 12:01
Świetnie wygląda.
mala2021 06.06.2012 14:52
fajnie się prezentuje
ilka_86 05.04.2012 17:28
bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak