Sposób przygotowania

1. Biszkopt;
Z 4 jaj, 0,5 szk. cukru, 0,5szk. mąki i proszku do pieczenia pieczemy biszkopt.

2. Kroimy brzoskwinie w kosteczkę. Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu i odstawiamy na bok, by tężała.

3. Krem; 3 żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i trzema łyżkami cukru, zalewamy to 1szk. wrzącego mleka i ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodajemy 1 białą czekoladę w kostkach oraz wlewamy rozpuszczoną w 0,5 szk. wrzącej wody żelatynę. Masę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy 0,5 szk. śmietany z trzema łyżkami cukru pudru i łączymy to ze schłodzoną masą. Do tego dajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy na biszkopt. Wkładamy cisto na moment do lodówki.

4. Po jakimś czasie układamy po wierzchu delicje i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na parę godzin do lodówki i gotowe! :)


Zdjęcie przedstawia pierwotny wygląd ciasta, od niedawna zmieniłam galaretkę na truskawkową i wylewam jej troszkę więcej na delicje. Polecam bo na prawdę pyszne!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !